5. Thornse Molen


afbeelding route
Wat is er te zien?
Dit oostelijk deel van de Ooijpolder is door de strijd tussen geallieerde en Duitse troepen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. In het Wylerbergmeer liggen bijvoorbeeld nog de resten van een opgeblazen sluis, maar ook de Thornse Molen met omliggende bebouwing is door de gevechten vernield. Na de oorlog werd in dit gebied de grens met Duitsland verplaatst, waardoor Nederland er blijvend wat stukken grond bij kreeg. Opvallend is dat het wandelgebied minder open is dan het westelijk deel van de Ooijpolder. Dit komt omdat een aantal hagen bewaard zijn gebleven. In het kader van de landinrichting is tevens gestreefd om het aantal hagen uit te breiden, dit is met name aan de Kerkdijk gelukt.

Startpunt
Het startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats bij het Wylerbergmeer. De route is aangesloten op het wandelknooppuntsysteem.

Lengte wandelroute
De totale lengte van deze wandelroute is 5 kilometer. Een deel van de route gaat over het boerenland van de familie Stappershoef.

Tips voor de wandelaar!
  • Honden aan de lijn.
  • De routes zijn tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk.
  • De routes zijn alleen voor wandelaars bestemd.
  • Het betreden van de boerenlandpaden is op eigen risico.
Deze route is mogelijk gemaakt door: Via Natura

 

Thornse Molen


T(h)orn is afgeleid van toren: een hoge verdedigingstoren die vanaf haar plek aan de Kapitteldijk de rivier beheerste. Tijdens een hevige storm op 13 november 1940 werd de molen verwoest. Ondanks de oorlogstijd werd deze direct gerestaureerd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vormde de dijk het front tussen de Duitsers en de vanuit Normandië opgerukte geallieerde troepen. De Thornse molen was een van de felst omstreden punten. Alles werd in die tijd met de grond gelijk gemaakt. Nu is er een initiatiefgroep opgericht die de molen wil herbouwen.