4. Persingen


afbeelding route
Wat is er te zien?
Het open gebied in de Ooijpolder had in het verleden regelmatig last van overstromingen. Door aanvoer van rivierslib was dit zeer gunstig voor de vruchtbaarheid van de bodem. Opvallend midden in dit gebied is het hoger gelegen dorpje Persingen. Bij de landinrichting is gekozen voor het behoud van het open karakter van het gebied. Aan de rand van het open gebied, langs de Leuthsestraat ziet u een nieuwe boerderij staan. Deze werd in het kader van boerderijverplaatsing gebouwd. Andere natuur- en landschapselementen die men in het gebied vindt zijn: riet- en moeraszone aan de zuidzijde van het Meer en langs de Koude Dijk een ecologische verbindingszone tussen de natuurgebieden langs de rivier en de heuvelrug. Hiertoe behoort ook de daarop aansluitende nieuwe kronkelende watergang verder naar het zuiden.

Startpunt
Startpunt bij Dorpshuis De Ubburgh, Kasteelselaan 60, Ubbergen.

Met de auto: vanaf Nijmegen richting Kleve, afslag Ubbergen.
Per openbaar vervoer: vanaf station Nijmegen, bus 80. Stap uit bij halte ‘De Tol’.

Deze route is aangesloten op het wandelknooppuntsysteem.

Lengte wandelroute
De totale lengte van deze wandelroute is 6,5 kilometer. Een deel van de route gaat over het boerenland van de familie Kroes en de familie Schuurman.

Tips voor de wandelaar!
  • Honden aan de lijn.
  • De routes zijn tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk.
  • De routes over boerenland zijn alleen voor wandelaars bestemd.
  • Het betreden van de boerenlandpaden is op eigen risico.
Deze route is mede mogelijk gemaakt door: Landinrichtingscommissie Ooijpolder, DLG, Provincie Gelderland, Stichting Landwaard, Waterschap Rivierenland, Dekker van de Kamp en Via Natura

 

Persingen


Het kleinste dorpje van Nederland, Persingen, ligt op een oude rivierduin. Persingen is waarschijnlijk ontstaan tijdens de Romeinse tijd, gezien de archeologische vondsten in die omgeving. Het dorpje bestaat nu nog uit een gotisch kerkje, een voormalig café en enkele boerderijen. Ten zuiden van het buurtschap loopt u tegen een archeologisch Rijksmonument aan: de voormalige burcht Persingen.